Obsah:

Ovplyvní glaukóm obe oči?
Ovplyvní glaukóm obe oči?
Anonim

Postihuje glaukóm obe oči? U väčšiny ľudí sa vyvinie glaukóm na oboch očiach, hoci ochorenie môže byť spočiatku horšie na jednom oku. Pri glaukóme s otvoreným uhlom môže mať jedno oko stredne ťažké alebo ťažké poškodenie, zatiaľ čo druhé oko môže byť postihnuté mierne. Postupom času choroba poškodí obe oči.

Ako dlho trvá oslepnutie z glaukómu?

Glaukóm sa vo všeobecnosti považuje za pomaly postupujúce ochorenie oka. Pri najbežnejšej forme glaukómu, primárnom glaukóme s otvoreným uhlom, dochádza k poškodeniu buniek sietnice pomerne pomaly. Neliečený glaukóm môže prerásť do slepoty v priebehu niekoľkých rokov.

Dá sa glaukóm zastaviť?

Glaukóm sa nedá vyliečiť, ale môžete zastaviť jeho progresiu. Zvyčajne sa vyvíja pomaly a môže trvať 15 rokov, kým sa neliečený glaukóm so skorým nástupom rozvinie do slepoty. Ak je však tlak v oku vysoký, ochorenie sa pravdepodobne rozvinie rýchlejšie.

Je glaukóm vždy bilaterálny?

Akýkoľvek typ glaukómu môže byť jednostranný, primárny glaukóm s otvoreným uhlom, primárny glaukóm s uzavretým uhlom, primárny infantilný glaukóm, glaukóm s juvenilným nástupom a pigmentový glaukóm sú vo všeobecnosti bilaterálne ochorenia, ktorého závažnosť môže byť v oboch očiach asymetrická.

Aké percento pacientov s glaukómom oslepne?

Slepota sa vyskytuje pri glaukóme, ale je to relatívne zriedkavý výskyt. V Spojených štátoch je okolo 120 000 prípadov slepoty a 2,3 milióna prípadov glaukómu. To predstavuje asi 5 % pacientov s glaukómom. Poškodenie zraku je však bežnejšie a vyskytuje sa približne u 10 % zpacientov.

Odporúča: